Król

Zapewniamy mocne granie Król

Król

Błażej Król – pochodzący z Gorzowa Wielkopolskiego jeden z najoryginalniejszych twórców polskiego nieoczywistego popu. Współtworzył i współtworzy: UL/KR, Lauda, Kobieta z wydm. Od 2014 działa także na własną rękę, jako Król, próbując przełożyć podziemną wrażliwość na radiowy język, doszukując się przy tym prostoty i nośności w wielowarstwowej liryczności.

Król ma na swoim koncie wiele prestiżowych nagród i nominacji m.in. do Paszportów Polityki, Fryderyka. Za płytę ,,Przewijanie na podglądzie” z 2018 roku otrzymał nagrodę ,,Mateusza Trójki”

Najnowszy album Króla ,,Nieumiarkowania” ukazał się 13 września 2019. Obecnie utwór ,,Te smaki i zapachy zajmuje pierwsze miejsce na Liście Przebojów Trójki, kolejny singiel ,,Druga pomoc” również znajduje się w pierwszej dziesiątce.

„Nieumiarkowania” to kolejna próba skoku popowego undergroundu w objęcia alternatywnego mainstreamu. Kolejna – i najbardziej udana. Nowy album Króla roztacza aurę błogości przeradzającej się w niepokój i nerwowe podniecenie, która raz za razem uderza w tony kontemplacji, a jednocześnie szuka oddechu wśród parkietowych pląsów. Jeśli poprzednie wydawnictwa Króla miały poetyckie oraz marzycielskie niedopowiedzenia, tak „Nieumiarkowania” mogą wręcz porazić swoją intensywnością oraz naturalnością. W warstwie muzycznej mamy do czynienia z frywolnym synthpopem z punkowym zacięciem, ponowną rehabilitacją szlagierowej tkliwości, ambientowymi pasażami otulonymi tanecznymi wiązkami i chęcią odnalezienia w pop/rocku mrocznej przebojowości. Ten miszmasz jest trudny do okiełznania, ale przy odrobinie cierpliwości i samozaparcia wszystko jest do ogarnięcia. „Nieumiarkowania” klimatem nawiązują do kilku dekad naraz, oddając hołd ejtisom (np. zamykający całość „Gula” ma coś z „Gliniarza z Beverly Hills”) i równolegle nie zapominając o teraźniejszości – o tym, co dzieje się w najbardziej komercyjnych rozgłośniach i programach muzycznych.

VIDEO:

Te smaki i zapachy: https://www.youtube.com/watch?v=eCbY5Rkrs4Y
Druga pomoc: https://www.youtube.com/watch?v=eQ247cwCQqM
Spróbuję : https://www.youtube.com/watch?v=r0Uiq8Ds2tg
Całą ciszę: https://www.youtube.com/watch?v=Y7bx8yaPsTk

Autor muzyki i tekstów, lider zespołów:

UL/KR 2011-2013
BANGELIZ 2012 –
DWUTYSIĘCZNY 2013 –
KRÓL 2013 –
LAUDA 2015 –
KOBIETA Z WYDM 2016 –

Dyskografia

UL/KR, 2012
UL/KR „AMENT”, 2013
DWUTYSIĘCZNY „JEDWABNIK” 2013
KRÓL „NIELOT”, 2014
KRÓL „WIJ”, 2015
KRÓL „PRZEZ SEN”, 2016
LAUDA „GENNIN”, 2015
KOBIETA Z WYDM „BENTAL”, 2017
KRÓL ,,PRZEWIJANIE NA PODGLĄDZIE” 2018
KRÓL ,,NIEUMIARKOWANIA” 2019

Ciasteczka! Nasza strona internetowa używa plików cookies(tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do twoich potrzeb. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje.